Pengurusan

UNIT KEWANGAN   UNIT PENTADBIRAN     UNIT PELESENAN 
1 Menguruskan kewangan serta hasil.   1 Menguruskan sistem fail jabatan dan mengendalikan surat menyurat jabatan.     1 Mengeluarkan lesen-lesen abstraksi air tanah, badan air dan pengubahan sumber untuk kegunaan industri, domestik dan lain-lain.
2 Mengurus penerimaan bayaran lesen abstraksi.   2 Menguruskan hal-ehwal pentadbiran am, perkhidmatan dan perjawatan.     2 Menentukan syarat-syarat yang dianggap wajar kepada mana-mana pelesen.
3 Memungut hasil-hasil daripada royalti pengambilan dan penggunaan air.   3 Menguruskan pengisytiharan harta dan panel penasihat tatatertib di peringkat jabatan.     3 Mengurus proses permohonan lesen dan pembatalan lesen. Menguruskan data pelesenan dan laporan.
4 Menguruskan hal-hal perlesenan dan membantu menyediakan dokumen-dokumen tender dan sebutharga.   4 Mengendalikan dan mengurus perkara berkaitan pengurusan kenderaan Jabatan, aset-aset jabatan serta inventori.      UNIT PENGUATKUASAAN
5 Merancang anggaran perbelanjaan tahunan, melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan yang ditetapkan.   5 Menjalinkan kerjasama dan persefahaman dengan semua agensi yang terlibat dengan sumber air bagi menyelaras fungsi dan tugas-tugas yang dilaksanakan dengan lancar.     1 Menyelaras siasatan ke atas kes-kes kesalahan sumber air. 
6 Menyediakan pelbagai jenis laporan termasuk perbelanjaan bulanan (Flimsi). Kewangan tahunan, hasil dan buku tunai berkomputer.   6 Merancang anggaran perbelanjaan tahunan, melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan yang ditetapkan.     2 Mengumpul dan  mengemaskini maklumat mengenai kesalahan dan tindakan yang perlu diambil. 
7 Mengurus semua pembiayaan bagi jenis pinjaman, pesanan bekalan, gaji dan emolumen dan mengurus pelupusan dan hapuskira.   7 Mengurus semua urusan perjawatan seperti perlantikan, perkhidmatan, dan persaraan bagi anggota jabatan.     3 Membuat penilaian keberkesanan sistem penguatkuasaan dan kompaun ke atas kesalahan dan tindakan yang perlu diambil. 
            8 Menyediakan latihan dan mengadakan kemudahan untuk latihan berhubungan dengan fungsi jabatan serta memberi penerangan dan pendidikan kepada masyarakat mengenai pembangunan dan pemuliharaan sumber air     4 Merancang dan melaksanakan penguatkuasaan berdasarkan enakmen sumber air.
                    5 Bertanggungjawab dalam melaksanakan pengumpulan dan menganalisis maklumat daripada risikan oleh penguatkuasaan.
                    6 Menghantar laporan ke bahagian pendakwaan untuk penilaian kes-kes bagi tujuan memutuskan untuk dijalankan pendakwaan mahkamah.
HUBUNGI KAMI
Jabatan Sumber Air Negeri Kelantan
Aras Bawah, Blok 4, Kompleks Kota Darulnaim,
15503 Kota Bharu, Kelantan
Tel   : 09-7475240
Faks : 09-7475220
Emel : jsank[a]kelantan.gov.my
  • Kemaskini Terakhir: Khamis 23 Mei 2024, 21:20:56.

© Hakcipta Terpelihara 2020
Paparan Terbaik dengan resolusi 1280 x 800
Pelayar Mozilla Firefox dan Chrome

BILANGAN PENGUNJUNG
Hari IniHari Ini51
KelmarinKelmarin97
Minggu IniMinggu Ini692
Bulan IniBulan Ini2522
KeseluruhanKeseluruhan37340
KELGOV PPST